бетонні технології

Бетонні технології — нові дослідження вчених!

Бетон широко застосовується в будівництві. Він міцний, надійний і зручний в застосуванні. Будівельні конструкції становлять основу майбутніх споруд. Тому й не дивно, що вчені постійно працюють над вдосконаленням цього матеріалу.

Однією із проблем бетонних споруд донедавна були тріщини, які поступово розширюються під дією води та кисню. З плином часу незначні мікротріщини можуть розростатися до розмірів серйозної проблеми та призводити до руйнування будівлі.

Науковці американського університету Бінгемтона знайшли шлях вирішення даної проблеми. Вони винайшли спосіб самовідновлення бетону. Для цього в бетонну суміш на стадії змішування додають спори гриба Trichoderma reesei. Новий учасник процесу залишається бездіяльним до моменту появи мікроскопічних розломів всередині застиглого бетону. Але щойно всередину потрапляє вода та кисень, спори активуються та проростають. Таким чином вони заклеюють тріщини карбонатом кальцію.

Новий винахід – це великий крок вперед для будівельної індустрії. Адже тепер можна запобігти руйнуванню бетонних конструкцій та затратним ремонтам. Маленькі спори гриба вилікують бетон при появі найменших тріщинок.

Хоча дослідження ще перебувають на стадії розробки і до введення в масове використання необхідно вирішити ряд питань, за такими технологіями майбутнє будівельної галузі. Коли вчені знайдуть спосіб інтеграції спор гриба в процес змішування та їх приведення в неактивний стан, проблема бетонних тріщин буде швидко забута.

Дослідники американського Університету Британської Колумбії знайшли вирішення проблеми руйнування бетонних споруд при землетрусах. Вчені збільшили гнучкість матеріалу, змінивши його структуру на молекулярному рівні. Новий вид бетону – EDCC (екологічний пластичний цементний композит) має високу здатність до розтягування і здатний витримувати землетруси до 9,1 бала за шкалою Ріхтера.  Цей матеріал можна просто напилювати на готові будівельні конструкції та збільшувати таким чином їх стійкість до землетрусів.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *